Het regent hemels water

Koud, stormachtig en guur weer dat gepaard gaat met enorme regenbuien; Het opengaan van de hemelsluizen laat een eerste golf van blijdschap over Marokko stromen: Regen! Eindelijk de droogte voorbij. Het levert prachtige plaatjes op. Tornado’s ontwikkelen zich op zee en worden vanaf de Corniche in Rabat gefilmd en gedeeld op social media. Op enig moment valt er zelfs hagel op onze deurmat. Verder zuidelijk in Marokko is de Kasbah Ait ben Haddou bedekt met een laag sneeuw en ook in de Atlas sneeuwt het. Koud is het. Spectaculaire golven breken op de kust van Marokko. Als we op een droog moment richting het strand gaan, zien we een woeste zee met hoge golven die breken op de rotsen. Het water spuit omhoog. ‘Jammer dat de wind zo sterk is. Nu worden de hoge golven al voortijdig afgetopt en veranderen ze in een schuimende watermassa. Als de wind niet zo sterk zou zijn had je kunnen zien hoe hoog de golven echt zijn.’ De eigenaar van de surfschool, een Marokkaanse rastafari met een groot hart voor kinderen, is speciaal voor dit tafereel naar het strand gekomen. Het water, de zee, fascineert.
De eerste dankbaarheid voor hemels water vervliegt snel met het toenemen van de dagelijkse irritaties. De eerste wegen worden afgesloten door overvloedige regen- en sneeuwval, zoals altijd stromen wegen onder en over, waardoor winkels en huizen vollopen met water, Place Pietri, een populair plein met terrassen in Rabat, oogt desolaat, in huizen worden lekkages zichtbaar die normaal gesproken geen probleem vormen (tja het is meestal droog hier), rioleringen lopen over en de stormachtige wind maakt dat de gevoelstemperatuur lager ligt dan de werkelijkheid. Bovendien is, zoals overal, overvloedige regen een multiplier voor de ellende in het verkeer. En zoals in Nederland, lijkt bij regen iedereen zijn rijvermogen kwijt te zijn. De zin ‘deze regen is goed voor de boeren en het land’ wordt na een paar dagen aangevuld met de zin ‘maar nu mag het wel even wat minder’. Geluk is relatief.
Het kost ons moeite de jongens een lange broek aan te laten trekken naar school. ‘Zo koud is het toch niet?’ roepen ze met oprechte verbazing uit. Deze twee jonge kaaskoppen zijn geen koukleumen. Als het begint te regenen is de eerste vraag steevast; ‘mogen we op de trampoline?’ Onze jongste wordt verdwaasd aangekeken als ik samen met hem door Rabat wandel, terwijl de gure wind nog waait en de regen naijlt. Een korte broek en T-shirt met, dat dan nog net wel, lange mouwen, is voor veel Marokkanen een brug te ver. Ik ga daarentegen moeiteloos op in de Marokkaanse menigte met mijn dikke trui, warme spijkerbroek, sjaal en jas.
Zo snel als het opkomt is het voorbij. Het wolkendek trekt open, langzaam kleurt de lucht weer strak blauw. En met de komst van de zon stijgt het kwik tot negentien graden. Het water verzadigt de bodem en grote plassen drogen op. Wat in de daaropvolgende dagen gebeurt is van ongekende schoonheid. Onzichtbare handen bestrijken de voorheen gortdroge velden met een fluweelzachte aanraking, waardoor een dunne groene vlies zich over Marokko verspreidt. Van dorre onvruchtbaarheid naar vol vette rijpe grond. Hele valleien worden in één klap een groene oase.
Als het de komende tijd nog meer regent is dat de opmaat naar een explosie van kleuren in de maanden maart, april en mei. Rode, gele, oranje, paarse en blauwe bloemen in velden die groener dan groen zijn. De bougainville in onze straat zal dan weer schitteren en aan de straat staan de tricycles gevuld met grote rode aardbeien en sappige sinaasappels, tegen een zachte prijs, ten teken van een goede oogst.
Daarvoor moet het nog wel wat doorregenen. De grond moet zompig van het water zijn, de ondergrondse bassins moeten zijn gevuld zodat de kleurenpracht Marokko zo lang mogelijk overwoekert en de droogte door de zinderende zomerhitte uitstelt.
De afgelopen week was een stap in de goede richting. Er hangt nu al een mooie lente in de lucht…..

(Foto door Louise van Gend)

Click here for the English version of ‘It rains heavenly water’

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s