Mooie dag in de Chellah

We wandelen in de Chellah van Rabat. Het is mooi weer, eindelijk die lang verwachte strakblauwe hemel. Op het eerste oog lijkt de Chellah zo’n toeristisch ‘moetje’. Het heeft een goed verhaal waarin de ontstaansgeschiedenis van Sale en Rabat verscholen ligt en mocht je dat niet echt liggen dan zijn er de archeologische overblijfselen van de kolonies die hier werden gesticht door de Feniciërs  en Carthagers. De Almohaden gebruikten de inmiddels verlaten stad in de middeleeuwen als dodenstad en de Meriniden voegden er later nog bouwwerken aan toe zoals een stadspoort, moskee, een leerschool voor soefi’s en koningsgraven. En wat er aan stenen is opgegraven geeft je, zonder al te veel inbeeldingsvermogen, een goed idee van wat hier ooit stond. Toch is de Chellah voor ons meer dan een verplichting in het toeristische rondje Rabat.

De Chellah is rust, mooie natuur, ooievaarsnesten en een fantastisch uitzicht. En we weten onze eigen geestdrift altijd over te laten slaan op onze gasten. Ter relativering: onze jongens laten we thuis. Die riepen na het tweede bezoek al, ‘moeten we nu alweer naar de Chellah?’ Of ‘nee heh, niet weer de Chellah.’ Niet iedereen is zeg maar verrukt van deze plek.

En de klap op de vuurpijl is het ‘verliefde laantje van Rabat’. Door onszelf met deze naam gedoopt. Het is het weggetje dat helemaal tegen de achterste muur van de Chellah ligt en voor het oog in eerste instantie is verborgen. Zeker op dagen zoals deze, als de zon zich prachtig door het bamboe en de bomen heen wurmt, is dit met recht een laantje voor geliefden.

Terwijl we verder wandelen en genieten, komen we bij de gerestaureerde hammam die een nieuw dak heeft gekregen. Iets hoger geklommen kijk ik over het dak van de Hammam richting de vallei waarin de rivier de Bouregreg stroomt. Daar kronkelt zich nu door de vallei en over de rivier een nieuwe snelweg in aanbouw. De weg moet Rabat en Sale voor de zoveelste keer verbinden. Er liggen er al zoveel maar deze moet vooral de andere verbindingen ontlasten. 

Terwijl ik sta op de vergane glorie van Feniciërs en Carthagers kijk ik over het nieuwe dak van de oude Hammam naar de weg die nu nog niet af is maar letterlijk onder deze stralende zon richting de horizon van de heuvels van Sale glinstert. Het moet zo zijn dat vandaag verleden, heden en toekomst elkaar even aanraken. 

Ik hoop dat ik over een tijd over deze weg naar Sale mag rijden naar mijn kinderen daar van CSK. Eenmaal in Sale hoef ik dan alleen nog maar rechtsaf te slaan, paar honderd meter verder rijden en ik ben er. Dat is pas echte vooruitgang. Mooi vooruitzicht op een mooie dag in de Chellah.

Advertenties

2 gedachtes over “Mooie dag in de Chellah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s