Stilleven van geluk

Het is een drukte van belang voor de vier grote linnen doeken aan de muren van het Auditorium van de Amerikaanse school in Rabat. Kinderen lopen gewapend met penselen en kwasten heen en weer tussen de tafels met verf en het langzaam verkleurende witte doek. Een vrolijke chaos. Kinderen in rolstoelen, kinderen met lichte en zware handicaps en kinderen met Down en daartussen de kinderen van de High School. Eerst nog een beetje naast elkaar zonder contact, maar stapsgewijs zie je de momenten van samen ontstaan. 

Een moeder schuift haar kind in rolstoel richting een doek. Spastisch en nauwelijks in staat de kwast goed vast te houden helpt ze hem liefdevol enkele penseelstreken neer te zetten. Een meisje komt met een bord met verf en nestelt zich op de hurken naast het kind. Heel overtuigend neemt ze de kwast van de moeder over, knelt haar hand om die van hem en doopt de penseel in de verf. Twee handen schuifelen over het doek, zonder dat er een idee wordt uitgewerkt. Iedere streek tovert een glimlach op de twee gezichten. Wat er ontstaat is van geen belang. 

Vijf jonge meiden van rond de tien jaar hebben een doek voor zichzelf opgeëist. Een tweeling met een aangeboren afwijking aan één been en één arm, een doof meisje, een meisje met een enorme vergroeiing in haar rug en een meisje met Down vormen samen een sterk team en laten een paar oudere meiden van de school toe om samen te tekenen. Ook hier geen vooraf bedachte ideeën maar spontane kledders in de vorm van hartjes, Arabische tekens, bloemen en huisjes. Met deze vijf zwem ik ook en ik ken ze goed. Als ik bij ze sta bedenk ik mij geen moment en duw mijn hand vol in een bord met verf, loop naar het doek en druk mijn had er tegenaan. Ze kijken met open mond maar het duurt nog geen seconde of de eerste heeft ook een hand in de verf geduwd. Nog wel aarzelend niet vol. De afdruk is onvoldoende en ze beseft dat ze vooral haar hele hand echt in de verf moet duwen. En één hand worden twee handen. Eén kleur worden twee kleuren, drie kleuren, alle kleuren. Met twaalf handen bewerken we het doek terwijl we lachen en gieren van de pret. 

Als de storm daar enigszins is geluwd wandel ik door de ruimte en terwijl langzaam de meeste schilders hun penselen neerleggen en zich naar buiten begeven om zich uit te leven aan speeltoestellen en een ‘bubbel-spel’, staan bij één doek nog twee mensjes. Een meisje van de school die een kop groter is dan Hassan. Hassan is een jongen met Down. Altijd vrolijk, een glimlach en zo open naar anderen dat de warmte er vanaf spat. Maar vandaag is anders. Hij heeft zijn arm om haar heen geslagen en zij, ruim een kop groter, zijn arm om hem. Liefdevol, zonder enige pretentie, beschermend en samen. want de penseel in beide handen tekent ook hier gedachteloos kronkels op het doek. Niet het schilderen maar het samen is wat telt. Hassans hoofd ligt verscholen achter het lijf van haar. Ik kijk naar hun ruggen met de armen om elkaar heen; een stilleven van geluk. 

Deze dag is nog maar net begonnen, een dag waarop kinderen van deze internationale school samen met onze kinderen van Centre Social Kariat optrekken. Schilderen, spelen, zwemmen en eten. Een groepsfoto tot besluit. Als de laatste bus is vertrokken is er geen moment of beeld dat deze dag beter vastlegt dan die twee met de armen om elkaar schilderend op dat grote linnen doek. Ooit drie jaar geleden dacht ik samen met de activiteiten coordinator van de school dat we een leuke dag konden organiseren, later beseften we waar we mogelijk een steentje aan bijdroegen. Vandaag komt dat allemaal samen omdat twee jonge mensen elkaar vertrouwen, nabijheid toelaten zonder dat er reden is ook maar te denken dat er verschillen zijn. Ik weet het er is nog heel veel werk te doen voor gehandicapten in Marokko. Maar ergens begint het. En met kleine reële praktische stappen en voor mij begint het hier bij dit stilleven van geluk.

Gelukkig vastgelegd in een foto.

Advertenties

Een gedachte over “Stilleven van geluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s